Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Αίρεται η μονιμότητα στη ΔΕΗ, ελεύθερες μεταθέσεις, μείωση μισθών


Του Χάρη Φλουδόπουλου 


Προεκλογικό τρικ, για να φανεί ότι έστω και στο παρά ένα των εκλογών, η κυβέρνηση δε διστάζει να τα βάλει με τα ρετιρέ των ΔΕΚΟ και το πανίσχυρο συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ που έχει προκαλέσει τη μήνι του κοινωνικού συνόλου;

Ανεξαρτήτως κινήτρου, η πρόταση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στη ΔΕΗ, που βρίσκεται ήδη στα χέρια των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς για τους περίπου 22 χιλιάδες εργαζόμενους στην επιχείρησης. Η πρόταση για τη νέα ΣΣΕ θα πρέπει να γίνει δεκτή μέχρι τις 14 Μαΐου οπότε και λήγει η μετενέργεια που ορίζει ο νόμος για όσες συμβάσεις δεν ισχύουν, αν και το συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο αμφισβητείται από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ, που υποστηρίζει ότι για τη ΔΕΗ η μετενέργεια λήγει το 2013. 

Ανεξάρτητα από το πότε πρέπει να υπογραφεί η νέα ΣΣΕ, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά της διοίκησης, οδηγεί σε κατάργηση των όρων περί μονιμότητας. Η βασική αλλαγή αφορά στη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου που είναι σήμερα (ως τα 60, τα 62 ή τα 65 έτη ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης) μετατρέπονται σε αορίστου. Επίσης η νέα ΣΣΕ θέτει νέους ειδικούς όρους που διευκολύνουν τις απολύσεις, πχ σε περίπτωση αναδιοργάνωσης ή παύσης λειτουργίας μονάδων. Στην περίπτωση αυτή το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξεταστεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης. Εάν μάλιστα προταθεί μια από αυτές τις λύσεις και ο εργαζόμενος αρνηθεί τότε θα επέρχεται άμεση καταγγελία της σύμβασης.

Επίσης, στη νέα ΣΣΕ ουσιαστικά απελευθερώνεται το καθεστώς των μεταθέσεων καθώς οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να τις αρνηθούν, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι μεταθέσεις είναι πρακτικά αδύνατες χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου, καθώς αυτός προστατευόμενος από τη μονιμότητα, προσέφευγε στη δικαιοσύνη και μπλόκαρε τη μετάθεσή του. Εφεξής, άρνηση αποδοχής της μετάθεσης θα εξομοιώνεται με παραίτηση του μισθωτού.

Απολύσεις επίσης προβλέπονται και για όσους εργαζόμενους κριθούν για μία διετία στάσιμοι (σήμερα για να γίνει αυτό θα πρέπει να μείνει ο υπάλληλος στάσιμος επί τριετία, να επανακριθεί ένα χρόνο αργότερα και να κριθεί πάλι τελεσίδικα στάσιμος).

Στο μισθολογικό στη νέα ΣΣΕ ενσωματώνονται οι μειώσεις μισθών κατά 35% από τα επίπεδα του 2009, χωρίς να προβλέπονται νέες μειώσεις. Έτσι οι μέσες μεικτές αποδοχές διαμορφώνονται στα 2940 από 4517 ευρώ πριν το μνημόνιο.

Εμφύλιος για τα επιδόματα

Εξάλλου πληροφορίες θέλουν να έχει ξεσπάσει εσωτερικός πόλεμος εντός της ΓΕΝΟΠ για το θέμα των 37 ειδικών επιδομάτων που ισχύουν σήμερα στη ΔΕΗ, η οποία πλέον έχει σπάσει στα τρία (μητρική και θυγατρικές μεταφοράς και διανομής). Σε περίπτωση μάλιστα λήξης της μετενέργειας χωρίς υπογραφή νέας σύμβασης, προβλέπεται ότι τα επιδόματα που θα παραμείνουν εν ισχύ είναι μόνο των παιδιών, των σπουδών και του κινδύνου.

Στην πρόταση για τη νέα ΣΣΕ η διοίκηση αναφέρει ότι θα πρέπει τα δύο μέρη να δεσμευτούν μέσα σε διάστημα 4 μηνών να προχωρήσουν στον εξορθολογισμό των ειδικών επιδομάτων. Από τα 37 επιδόματα 10 έως 12 είναι χαρακτηρισμένα ως κινδύνου, σε αντίθεση με το επίδομα που δίνεται στους εργαζόμενους σε ορυχεία και μονάδες. Οι εργαζόμενοι αυτοί εκπροσωπούνται από το Σωματείο Σπαρτακος, που διαφωνεί με τη μείωση του επιδόματος σταθμών, παραγωγής και ορυχείων που προσαυξάνει το βασικό μισθό έως και 40%. Επίσης ο Σπάρτακος καταλογίζει στη ΓΕΝΟΠ ότι πιέζει προκειμένου να χαρακτηριστούν ως επιδόματα κινδύνου κάποια που στην ουσία δεν είναι αλλά και ότι κωλυσιεργεί καθώς δεν έχει ακόμη συγκαλέσει ΔΣ για να παρουσιάσει την πρόταση της διοίκησης.

Στον αντίποδα, κάποια μέλη της ΓΕΝΟΠ θεωρούν ότι η μετενέργεια για τη ΔΕΗ δε λήγει στις 14 Μαΐου καθώς η σύμβαση ήταν διετής και άρα λήγει το 2013. Σε κάθε περίπτωση η ΓΕΝΟΠ επιδιώκει να γίνουν αλλαγές στην πρόταση της ΣΣΕ τόσο στο θέμα του πλεονάζοντος προσωπικού όσο και στο θέμα των μεταθέσεων. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα να έχει κατατεθεί πρόταση, σε περίπτωση που υπάρξει απελευθέρωση μεταθέσεων να θεσπιστεί ειδικό επίδομα.


Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Διαβάστε εδώ tovima.gr

FARAGE

FARAGE

ΕΛΥΤΗΣ

ΕΛΥΤΗΣ

Αρκετά χρόνια πίσω, στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Οδυσσέας Ελύτης, είχε δηλώσει προφητικά

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ
30-09-2011 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ

harryklynn.blogspot.gr

ΠΗΓΗ :harryklynn.blogspot.gr