Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΟΤΑΝ ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ /ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


Τις δεκαετίες του 50 και του 60 τα «θηρία» της πένας όπως ο Σακελλάριος, ο Ψαθάς και ο Γιαννακόπουλος σατίριζαν ανελέητα το πολιτικό σύστημα, το βουλευτιλίκι και τις εκλογές. 
Η μεγάλη επιτυχία των έργων τους, εκτός από τις αξέχαστες ερμηνείες των επίσης μεγάλων κωμικών μας, έγκειται στο ότι οι άνθρωποι έγραψαν διαχρονικά σενάρια… Δυστυχώς για την πολιτική ζωή στην Ελλάδα τα ίδια που ίσχυαν πριν από 50 και 60 χρόνια τα ίδια ισχύουν και σήμερα… 




ΒΙΝΤΕΟ Εεετελείωσε-Βουλευτής Καλοχαιρέτας

  




ΒΙΝΤΕΟ :ΓΚΟΡΤΣΟΣ


ΒΙΝΤΕΟ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΙΑΛΟΥΡΟΥ







ΒΙΝΤΕΟ Γκρουεζας,είμαι του κόμματος  




Γι αυτό όταν βλέπουμε σήμερα τον Μαυρογιαλούρο, τον κομματάρχη του Γκόρτσου και το Θανασάκη τον Πολιτευόμενο είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε που όλες αυτές οι καταστάσεις διαδραματίζονταν στη χώρα.


Στο πρώτο βίντεο δείτε αποσπάσματα από τις ταινίες "Τζένη-Τζένη" και "Θανασάκης ο Πολιτευόμενος", στο δεύτερο θυμηθείτε τις αξέχαστες ατάκες από το "Υπάρχει και Φιλότιμο" και "Ενας Ηρως με Παντούφλες" και στο τρίτο δείτε τα διαχρονικά ρουσφετιά από τις ταινίες "Στουρνάρα 288" και "Ζητείται Ψεύτης".




Αρε έρμε Γκόρτσο… τι όνειρο να βλεπες χθες το βράδυ;


Η ταινία «Τζένη-Τζένη» «παίζει» πολύ με το προεκλογικό κλίμα. Το φιλμ του 1966 σκηνοθετήθηκε από τον Ντίνο Δημόπουλο και το σενάριο ήταν των Γιαλαμά-Πρετεντέρη. Ο Κοσμάς Σκούταρης που κρατάει το νησί «να» στηρίζει εδώ και χρόνια τον βουλευτή με τη μαγκούρα, Θρασύβουλο Γκόρτσο, μέχρι τη στιγμή που ο νεαρός ανιψιός του εφοπλιστή του νησιού κατεβαίνει και εκείνος υποψήφιος… Η ουσία στην ταινία βρίσκεται στο γεγονός πως για να βγει βουλευτής ο Νίκος Μαντάς («Νέοι Αντρες στη Βουλή») πρέπει να πάρει με το μέρος του τον Κοσμά Σκούταρη… όχι να πάρει με το μέρος του το λαό! 






Απο την άλλη η παλιά καραβάνα όταν αναγκάζεται να στηρίξει τον ανιψιό του εφοπλιστή («εκπροσωπο της πλουτοκρατίας») πρέπει να βρει ένα κόλπο ώστε με ωραίο τρόπο να τα «γυρίσει» στον κόσμο… Είναι αυτό που λέμε ο κόσμος επιλέγει με ελεύθερη βούληση ποιον ψηφίζει...



Τους κρατάω στη χούφτα μου!



Στον «Θανασάκη τον Πολιτεύομενο», το θεατρικό έργο των Σακελλαριου-Γιαννακόπουλου που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1953, ο Μελέτης  (Ντίνος Ηλιόπουλος) είναι ένας μπακάλης που στηρίζει με μεγάλο οικονομικό κόστος τον γαμπρό του (Βύρωνα Πάλλη) ώστε να βγει βουλευτής. Οι διάλογοι και οι ατάκες σε αυτήν την ταινία είναι πραγματικά το κάτι άλλο! Αφού ο μπακάλης έχει ξοδέψει ότι έχει και δεν έχει για τον προεκλογικό αγώνα του Θανασάκη τα βάζει κάτω για να δει αν τελικά συμφέρει το βουλευτιλίκι…

Οταν μαθαίνουν πως ο Θανασάκης δεν τα κατάφερε να μπει στην Βουλή ακολουθεί ο εξής διάλογος…



Θανασάκης: Εγώ λοιπόν ομολογώ ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος. Με 3.960 σταυρούς προτιμήσεως είσαι ένας υπολογίσιμος πολιτικός παράγων...

Μελέτης: Τι παράγων ρε Θανασάκη αφού δεν βγήκες;

Θανασάκης: Δεν βγήκα αλλά έχω 3.960 προσωπικούς ψήφους!
Μελέτης: Τι πα να πει αυτό;
Θανασάκης: Πάει να πει ότι 3.960 ψηφοφόρους τους έχω ΕΔΩ! Τους κρατάω στη χούφτα μου!
Μελέτης:  Βουλευτής βγήκες;
Θανασάκης: Οχι...
Μελέτης: Ε, αμόλα τους!



Λόγω του ότι το σενάριο αναφέρεται σε μια ταραγμένη και ασταθή πολιτικά εποχή της χώρας (σαν τη σημερινή ένα πράγμα) οι εκλογές δεν θα αργήσουν να ξαναγίνουν και ο Θανασάκης αφού αλλάζει κόμμα και Αρχηγό (όπως κάνουν αρκετοί και σήμερα), ζητά πάλι από τον κουνιάδο του οικονομική ενίσχυση για να εκτεθεί ξανά στις εκλογές…



Πρόκειται πραγματικά για μια από τις ταινίες που οι αλήθειες για το πολιτικό σύστημα πέφτουν βροχή. Αν θα έπρεπε να επικεντρώσουμε κάπου θα ήταν στο ήθος των ανθρώπων που φιλοδοξούν να γίνουν βουλευτές και στο κατά πόσο έχουν προσφέρει στην κοινωνία πριν μπουν στην πολιτική όπως λέει και ο Μελέτης: Φέρε κανα λάχανο στο σπίτι σου κι υστερα αναλαμβάνεις το Υπουργείο Γεωργίας...






Ο παρεξηγημένος Μαυρογιαλούρος!



Το αξεπέραστο δίδυμο Σακελλάριος-Γιαννακόπουλος γράφει ίσως την κορυφαία πολιτική κωμωδία και ο Σακελλάριος τη σκηνοθετεί για το κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Ο Μαυρογιαλούρος στο Υπάρχει και Φιλότιμο (1965) είναι ένας κλασικός υπουργός που ενώ δεν είναι λαμόγιο, δεν έχει ουσιαστικά καμία επαφή με τα θέματα που αφορούν το υπουργείο του (ασχολείται με το να λύνει σταυρόλεξα, να παίζει κουμ καν και να μαθαίνει παπαγαλία τους λόγους που του γράφουν). Το περιβάλλον του όμως που παίζει στα δάχτυλα τη διαφθορά, έχει φάει το καταπέτασμα πίσω από την πλάτη του. 






Οταν ο υπουργός μαθαίνει την αλήθεια, κατά τύχη, από κάποιους χωριάτες της περιφέρειας του, παίρνει μια δύσκολη απόφαση. Παραιτείται και βάζει στόχο να στείλει στη φυλακή τους πρώην παρατρεχάμενούς τους Γκρούεζα και Γιωργάκη. Τέλος το "συγγνώμη" του Μαυρογιαλούρου για την ανικανότητά του συνοδεύεται από την παραίτησή του και την απόσυρση του από την πολιτική (απαραίτητη προϋπόθεση της ένδειξης της ειλικρινούς μεταμέλειας)...






Ζητείται Ψεύτης



Αν ο βουλευτής δεν έχει το χάρισμα της ψευτιάς, πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένα βοηθό που να είναι εξπέρ στην... απάτη. Η ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Ζητείται Ψεύτης» (1961) βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο του μεγάλου Δημήτρη Ψάθα.

Ο βουλευτής  Θεόφιλος Φερέκης (Παντελής Ζερβός) ψάχνει απεγνωσμένα έναν ψεύτη για τον προσλάβει στο γραφείο του, ώστε με φούμαρα να ξεφορτώνεται εύκολα τους ψηφοφόρους στους οποίους έχει τάξει διάφορα ρουσφέτια. Ο Θεόδωρος Πάρλας (Ντίνος Ηλιόπουλος) θα είναι εκείνος που θα παίξει τέλεια το επικοινωνιακό παιχνίδι του βουλευτή με κόλπα που πιάνουν μέχρι τις μέρες μας...



Να σου δώσω ένα μπιλιετάκι...



Είναι ίσως ο πιο απίθανος βουλευτής που έχει περάσει από τον ελληνικό κινηματογράφο. Στην ταινία «Στουρνάρα 288» (1959) των Τραϊφόρου Βασιλειάδη, ένας από τους ένοικους της πολυκατοικίας είναι ο θρυλικός βουλευτής Καλοχαιρέτας τον οποίο υποδύεται ο Απόστολος Αυδής. Οι σκηνές με τους ψηφοφόρους και τα ρουσφέτια είναι από τις πιο κλασικές.






Βρε ΟΥΣΤ!!!



Στην ταινία «Ενας Ηρως με Παντούφλες» (1958) οι Σακελλάριος-Γιανακόπουλος ξεμπροστιάζουν το σάπιο πολιτικό σύστημα ακόμα μια φορά. Οπως και στο «Υπάρχει και Φιλότιμο» έτσι και σε αυτή την ταινία οι συγγραφείς δεν τα βάζουν απευθείας με τους υπουργούς αλλά με τους παρατρεχάμενους. 

Ενας αγαθός απόστρατος αξιωματικός ο Λάμπρος Δεκαβάλλας (Βασίλης Λογοθετίδης) χρησιμοποιείται από δύο λαμόγια ώστε μέσω της ανέγερσης του ανδριάντα του να φάνε με δέκα μασέλες... Ο ήρωας (Βασίλης Λογοθετίδης) μαθαίνει τυχαία (όπως και ο Μαυρογιαλουρος) από έναν πειναλέο γλύπτη ότι όλες οι τιμές και οι παράτες προς το πρόσωπο του έγιναν μόνο και μόνο για να φάνε λεφτά οι επιτήδειοι! Η ατάκα "Βρε ουστ" που ακούγεται τρεις φορές προς το τέλος της ταινίας, χρησιμοποιήθηκε αργότερα και στην ταινία "Υπάρχει και Φιλότιμο".




Δείτε επίσης τις ταινίες:



Η Βουλευτίνα (1966) με τη Ρένα Βλαχοπούλου σε προεκλογικούς αγώνες.

Ο Κύριος Πτέραρχος (1963) με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο στο ρόλο του καταφερτζή βουλευτή.

Η Κυρία Δήμαρχος (1960) με τους Βασιλειάδου Αυλωνίτη να ανταγωνίζονται άγρια για τη θέση του δημάρχου

Ο Κυρ Γιώργης Εκπαιδεύται (1977) με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο να θυσιάζει υπόληψη και όνομα για να γίνει ο γιος του βουλευτής.
Ο Αχόρταγος (1967) με τον Γιάννη Γκιωνάκη να είναι θέλει να φιλήσει κατουρημένες ποδιές για να μπει στην Βουλή και να γίνει κυβερνήτης!
Η Βίλα των Οργίων (1964): ο Κωνσταντάρας είναι έτοιμος να πολιτευτεί αλλά ένα σεξουαλικό σκάνδαλο του χαλάει τα σχέδια.

Και τέλος μια ακόμα κοινωνικό-πολιτική ταινία του Θανάση Βέγγου: 

Από πάνε για τη Χαβούζα (1978) στην οποία ο Θανάσης μετά από πολλές απογοητεύσεις, στηρίζει τις ελπίδες του σε έναν ανεξάρτητο και μαχητικό βουλευτή... ο οποίος ενώ φαίνεται πως είναι έτοιμος να έρθει σε ρήξη με το πολιτικό σύστημα τα προδίδει όλα για την υπουργική καρέκλα.   



Φωτογραφίες: Ταινιοθήκη της Ελλάδας
ΠΗΓΗ:pireas2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Διαβάστε εδώ tovima.gr

FARAGE

FARAGE

ΕΛΥΤΗΣ

ΕΛΥΤΗΣ

Αρκετά χρόνια πίσω, στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Οδυσσέας Ελύτης, είχε δηλώσει προφητικά

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ
30-09-2011 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ

harryklynn.blogspot.gr

ΠΗΓΗ :harryklynn.blogspot.gr