Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Εξασθένηση της κινητικότητας στο ηφαίστειο της Σαντορίνης

Σημαντική εξασθένηση εμφανίζει φέτος η κινητικότητα στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης στη Σαντορίνη σε σχέση με πέρυσι.

Με βάση τις παρατηρήσεις του δορυφόρου Envisat -που «σώπασε» ξαφνικά τον Απρίλιο- και άλλα στοιχεία, προκύπτει ότι το βορειανατολικό τμήμα του ηφαιστείου της Νέας Καμένης εμφάνισε άνοδο του εδάφους κατά περίπου πέντε εκατοστά το 2011, ενώ άλλες περιοχές του ηφαιστείου σηκώθηκαν κάπως λιγότερο, κατά τρία έως τέσσερα εκατοστά.
Όμως κατά τους πρώτους μήνες του 2012, καταγράφεται μείωση στον ρυθμό της παραμόρφωσης του εδάφους και ταυτόχρονη υποχώρηση της σεισμικής δραστηριότητας.
Μετά από αξιολόγηση της τοπικής σεισμικής δραστηριότητας, της παραμόρφωσης του εδάφους και των σχετικών φυσικοχημικών μεταβολών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εδώ και μερικούς μήνες το ηφαίστειο παρουσιάζει πλέον σαφώς περιορισμένη δραστηριότητα, πολύ μικρότερη από αυτήν του 2011.
Οι δορυφορικές παρατηρήσεις, μαζί με άλλα στοιχεία τέθηκαν επί τάπητος σε διεθνές επιστημονικό φόρουμ στη Σαντορίνη, το οποίο διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, σε συνεργασία με την Ομάδα GEO.
Η υπόγεια κίνηση του μάγματος στη Σαντορίνη, που καταγράφηκε μετά τον Ιανουάριο του 2011, προκάλεσε παραμορφώσεις του εδάφους, τις οποίες «έπιασε» το ραντάρ του σιωπηλού πλέον ευρωπαϊκού δορυφόρου. Παρόλο που ο Envisat κινείτο σε ύψος περίπου 800 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, ήταν σε θέση να εντοπίσει την μετακίνηση του εδάφους της τάξης των λίγων εκατοστών. Ο συνδυασμός περισσότερων εικόνων της ίδιας περιοχής από το δορυφορικό ραντάρ επέτρεψε την καλύτερη μέτρηση των επίγειων παραμορφώσεων.
Ο επίκουρος καθηγητής τηλεπισκόπησης Ισαάκ Παρχαρίδης του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε ότι η δορυφορική παρατήρηση για τον εντοπισμό τυχόν αλλαγών στην κατάσταση του ηφαιστείου αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την καλύτερη κατανόηση των φυσικών διαδικασιών που σχετίζονται με τις ηφαιστειακές εκρήξεις και μπορούν να προκαλέσουν τοπικές καταστροφές.
Αν και ύστερα από 10 χρόνια λειτουργίας, ο δορυφόρος της ESA Envisat σταμάτησε να στέλνει δεδομένα στη Γη από τις 8 Απριλίου 2012, οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να μελετούν και να αξιοποιούν τα πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα που μέσα σε αυτή τη δεκαετία κατάφερε να συλλέξει σχετικά με τα ηφαίστεια και τα άλλα φυσικά φαινόμενα στη Γη.
Οι διάδοχοι του Envisat θα είναι οι δορυφόροι Sentinel στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Global Monitoring for Environment and Security (GMES), οι οποίοι θα είναι έτοιμοι για εκτόξευση τον επόμενο χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Διαβάστε εδώ tovima.gr

FARAGE

FARAGE

ΕΛΥΤΗΣ

ΕΛΥΤΗΣ

Αρκετά χρόνια πίσω, στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Οδυσσέας Ελύτης, είχε δηλώσει προφητικά

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ
30-09-2011 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ

harryklynn.blogspot.gr

ΠΗΓΗ :harryklynn.blogspot.gr