Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Καθεστώς ιδιωτικού τομέα στα εργασιακά της ΔΕΗ, ανεξάρτητα από τη νέα σύμβαση

Την ώρα που ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ διαπραγματεύονται κάθε μια με τα δικά της επιχειρήματα τη νέα συλλογική σύμβαση, το υπουργείο Οικονομικών σε έγγραφο που απέστειλε προ ημερών στην Κομισιόν για τη πορεία των μεταρρυθμίσεων, προαναγγέλλει αλλαγή κανονισμών και συμβάσεων των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.

Μπορεί δηλαδή η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ να υποστηρίζει ότι «δεν μας πιάνει τώρα η μετενέργεια, αφού λήγει το Μάιο του 2013 κι επομένως δεν συντρέχει λόγος βιασύνης για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης», ωστόσο όλ’ αυτά έχουν μικρή σημασία, καθώς η κυβέρνηση ενημερώνει ρητά τη Κομισιόν για αναθεώρηση των ειδικών εργασιακών προνομίων, και των κανονισμών προσωπικού των ΔΕΚΟ εισηγμένων και μη, που εμποδίζουν –όπως λέει με νόημα- «τη μετά την ιδιωτικοποίησή τους πορεία».
Πρόκειται στην ουσία για ένα «βήμα μπροστά» από τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες με τα εργασιακά-μισθολογικά της ΔΕΗ, και που δεν αφήνει αμφιβολίες για το τι μέλλει γενέσθαι. Πιθανότατα, δε, η πρόταση Ζερβού να έχει λάβει υπόψη της τη κίνηση του υπ. Οικονομικών, επιχειρώντας να προεξοφλήσει τα όσα έρχονται, και να προσαρμόσει σταδιακά το καθεστώς της επιχείρησης στις νέες απαιτήσεις. Άλλωστε τα όσα αναφέρει το έγγραφο Σαχινίδη για μείωση κατά 35% των αποδοχών από τα επίπεδα του 2009, και για άρση των περιορισμών στις απολύσεις, δεν απέχουν και πολύ από τις αντίστοιχες προβλέψεις της πρότασης της διοίκησης της ΔΕΗ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Τι λέει το έγγραφο του υπ. Οικονομικών…

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπ. Οικονομικών, πολλοί εργαζόμενοι ΔΕΚΟ απολαμβάνουν ειδικά εργασιακά προνόμια (αυτόματες μισθολογικές αυξήσεις, υπερωρίες, εκτεταμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, επιδόματα, κλπ) που απορρέουν από συλλογικές συμβάσεις που διατηρούνται και μετά την ιδιωτικοποίηση «θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων, καθώς εκτίθενται σε υψηλό ανταγωνισμό με μικρό περιθώριο για την προσαρμογή του κόστους».
Και συμπληρώνει ότι «αυτά τα κληρονομημένα συμβόλαια θα αναθεωρηθούν με σκοπό την προώθηση νέων συμφωνιών μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που λαμβάνουν υπόψη τη συνολική οικονομική κατάσταση και την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης».
Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έχει γίνει. Σε εγκύκλιό του υπ. Οικονομικών Φ. Σαχινίδη για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 (τα μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ του Ιουνίου), καταγράφονται οι ρυθμίσεις που έχουν ήδη επιβληθεί και ζητείται από κάθε μια ΔΕΚΟ να εξιδεικεύσει τις παρεμβάσεις της, (αύξηση εσόδων- περικοπή δαπανών), ανά έτος και ανά κατηγορία.
Το σχέδιο, όπως αναφέρεται, θα είναι δεσμευτικό για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ (σσ : προφανώς και τη ΔΕΗ) αφού θα πρέπει να «διασφαλίσουν ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις που περιγράφονται στο σενάριο βάσης που θα υποβάλουν, θα επιτευχθούν απαρέγκλιτα, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνει έγκαιρα η εφαρμογή των παρεμβάσεων που έχουν ήδη θεσπιστεί ή εφαρμοστεί προκειμένου να επιτευχθεί η προβλεπόμενη ποσοτική απόδοσή τους».
Υπό αυτό λοιπόν το πρίσμα, θα πρέπει να «διαβάσει» κανείς και την πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που διέρρευσε χθες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τι προτείνει η ΔΕΗ γα απολύσεις- μεταθέσεις




Η πρόταση προβλέπει απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού αφού αίρεται κατ’ εφαρμογή του μνημονίου η άτυπη μονιμότητα των 21.000 εργαζομένων, μιλά για ελεύθερες μεταθέσεις, ενώ για τους μισθούς αποτυπώνει τη μείωση 35% κατά μέσον όρο που έχει ήδη γίνει από τα επίπεδα του τέλους του 2009, χωρίς να μιλά για περαιτέρω ψαλίδι στις απολαβές των εργαζομένων.
Με τη νέα συλλογική σύμβαση καταργούνται οι όροι περί μονιμότητας, και όπως ισχύει σε όλες τις ΔΕΚΟ, έτσι και στη ΔΕΗ, οι συμβάσεις από ορισμένου χρόνου που είναι σήμερα (ως τα 60, 62 ή 65 έτη αναλόγως το επίπεδο εκπαίδευσης του εργαζόμενου) μετατρέπονται σε αορίστου, όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙ που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, για τις απολύσεις, η διοίκηση προτείνει ότι σε περίπτωση αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ ή παύσης λειτουργίας μονάδων ή για γενικότερους οικονομοτεχνικούς λόγους, το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξετασθεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης. Αν η εταιρεία προτείνει μια από αυτές τις λύσεις και ο εργαζόμενος τις αρνηθεί, θα επέρχεται άμεση καταγγελία της σύμβασης.
Στην ουσία, εκείνο που αλλάζει στο θέμα των μεταθέσεων, είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να τις αρνηθούν, αφού με τη νέα συλλογική σύμβαση παύουν να προστατεύονται από τον όρο της μονιμότητας, που σημαίνει ότι αν δεν δεχθούν, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με απόλυση. Αντίθετα, αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα, είναι ότι ο εργαζόμενος, ξέροντας ότι προστατεύεται από την «άτυπη» μονιμότητα που προσέφερε η σύμβαση ορισμένου χρόνου, προσέφευγε στηΔικαιοσύνη και μπλόκαρε τη μετάθεσή του. Στο εξής, και σύμφωνα τουλάχιστον με την πρόταση της διοίκησης για τη σύμβαση, η άρνηση αποδοχής μετάθεσης ενός εργαζόμενου θα εξομοιώνεται με παραίτηση του μισθωτού.
Σύμφωνα πάντα με τη πρόταση της διοίκησης, απολύσεις προβλέπονται επίσης και για τις περιπτώσεις εκείνες που οι εργαζόμενοι κριθούν στάσιμοι για μια 2ιετία- αντί για 3ετία που ισχύει σήμερα- και εφόσον επανακριθούν έναν χρόνο αργότερα και κριθούν πάλι τελεσίδικα στάσιμοι.

Στα ίδια οι μειώσεις μισθών

Στο θέμα των μισθών, η νέα συλλογική σύμβαση αποτυπώνει τα όσα ισχύουν ήδη στο πλαίσιο του μνημονίου, δηλαδή χαμηλότερες αποδοχές κατά 35% από τα επίπεδα της 31ης/12/2009 ή κατά 17% μεσοσταθμικά από το Νοέμβριο του 2011 οπότε και έγιναν οι τελευταίες μειώσεις. Αυτό σημαίνει, ότι οι μέσες μεικτές αποδοχές στη ΔΕΗ διαμορφώνονται στα επίπεδα των 2.940 ευρώ από τα 4.517 ευρώ που ίσχυαν στο τέλος του 2009. Περαιτέρω μισθολογικές μειώσεις δεν προβλέπονται από τη νέα συλλογική σύμβαση, παρά οι αποδοχές παγώνουν στα σημερινά επίπεδα.

Τα παραπάνω που συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων σε συνάντηση που είχε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ, αποτελούν εναρμόνιση του νομικού πλαισίου που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, μαζί με ορισμένες επιπλέον προβλέψεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο που παρέδωσε στο συνδικάτο ο πρόεδρος της επιχείρησης Α. Ζερβός.
πηγή:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Διαβάστε εδώ tovima.gr

FARAGE

FARAGE

ΕΛΥΤΗΣ

ΕΛΥΤΗΣ

Αρκετά χρόνια πίσω, στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Οδυσσέας Ελύτης, είχε δηλώσει προφητικά

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ
30-09-2011 ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ

harryklynn.blogspot.gr

ΠΗΓΗ :harryklynn.blogspot.gr